Utolsó kommentek

Archívum

Bevonulástól a Felszerelésig

Rendészeti tanulók törtnései naprakészen

Felvételi

2010.08.10. 13:33 | vadaszgoreny | Szólj hozzá!

 

Igyekszem kronologikusan összefoglalni a felvételi eljárást egy kicsit emészthetőbb módon, mint azt a felvételi tájékoztatóban lehet olvasni.



Jelentkezés

Február végére tehető általában az az időpont, amikor a felvételi eljárásra való jelentkezéshez le kell adni az anyagot. Ez különböző kérelmek, igazolások és nyilatkozatok aláírásából, valamit a személyes adatok megadásából áll. Szükség van ezen kívül egy erkölcsi bizonyítványra, továbbá egy kézzel írott önéletrajzra. Az eljárást illeték terheli.


Környezettanulmány

Jelentkezésünk után az illetékes rendőri szervtől a Körzeti Megbízott illetve más, a kiválasztási eljárással megbízott személy lehetőleg lakhelyén felkeresi a pályázót. Ennek célja valami olyasmi lehet, hogy olyan információkhoz is jusson a felvételit lebonyolító intézmény -és maga a rendőrség-, melyet formanyomtatvány és helyszíni vizsgálat alapján nem lehet megállapítani. Néhány kérdésre kell válaszolni egy jószerivel kötetlen beszélgetés formájában. Előszűrésnek minősül ez, hiszen feltételezem hogy ha valaki ápolatlanul, büdösen egy rendetlen omladozó lakásban a szemétdomb közepéről adta be jelentkezését, akkor azt el fogják utasítani. Az indoklásra kíváncsi lennék, mivel szubjektív szempontok nincsenek megadva a felvételi eljárás kiírásában. Talán arra a részre hivatkozhatnak, miszerint az erkölcsi bizonyítványnál mélyebb fedhetetlenséget és alkalmasságot kell bizonyítania a pályázónak.


Előszűrés

A területileg illetékes rendőrkapitányságra hívják be levélben a pályázókat. Ez egy egész napos program, ahol a szellemi és fizikai alkalmasság legalapvetőbb kérdéseit tisztázzák. Ez az állomás a felvételi eljárás egyik nagy osztópontja. Itt találkozik először a "szerv" a pályázóval élőben. Azt kell azonban mondjam, hogy a nagy szórás ellenére is aki itt nem felelt meg, az biztosan alkalmatlan a pályára, de erről még később. Jobbára egy egész napos programról van szó.

 

Felvételi

Az iskolában lebonyolított felvételi egyműveltségi teszt megírásából illetve a fizikai alkalmassági vizsgából áll. A műveltségi teszt mibenléte iskolánként eltérést mutat, de célkitűzése megegyezik. Kiszűri az alkalmatlanokat. A fizikai felvételi pontos követelményrendszere az iskolák oldalairól elérhető. A nap egy 2000m-es futással ér véget. Minden pályázónak a nap végére kialakul az elért pontja, mely értelemszerűen a felvételi keretlétszám(x) erejéig csökkenő sorrendbe állítva felvételt biztosít a legjobb x-nek. Amennyiben...

 

HEK- Honvéd Egészségügyi Központ

Azokat a pályázókat akiket az elért pontszámuk alapján alkalmasnak találnak arra, hogy felvételi eljárás lebonyolítása után felvehetőek lesznek elküldik Budapestre, a HEK-ba. Az előszűréshez hasonló, de jóval alaposabb szellemi és fizikai vizsgálaton esnek át. Az eredményeket az intézmény megküldi az iskolának, aki így már minden információval el van látva, hogy a minden vonalon alkalmas pályázók közül a legjobb x-et felvegye.   //x=évente változó felvehető keretszám//




Összességében az eljárás alapos, részletes, jól megtervezett és kicsit hosszadalmas. Ennyi szűrésre feltétlenül szükség van, hiszen nem kis felelősség a mindenkori kormány számára, hogy karhatalma gyakorlását kik végzik. Természetesen egy korrekt válogatás a jelentkezők/toborzottak  //pillanatnyilag túljelentkezés van, de kérdéses, hogy ez így marad a jövőben is// csak a lehetőségét teremti meg annak, hogy egy szakmailag és erkölcsileg az ideálishoz nagyon közel álló testület tagjait képezzék ki.


A bejegyzés trackback címe:

https://rszki.blog.hu/api/trackback/id/tr192216911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása